Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Nerelerde Bulunur?


24 Şubat 2023
18456 kez okundu
Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Nerelerdedir?
Araç Rehberi

Sürdürülebilir bir yaşam için kaynakların kontrollü bir şekilde kullanılması oldukça önemli. Bu kontrol ile otomobil sektörünün attığı adımlar gün geçtikçe çevre odaklı teknolojilerin tüm dünyada yaygınlaşmasına yardımcı oluyor. Bu adımlardan biri olan elektrikli araçlar da tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de her geçen yıl artış gösteren bir satış ivmesine sahip. Tabii elektrik araba kullanımın artması ile elektrik araç şarj istasyonları da yaygınlaştı.

2023 yılının son çeyreğinde piyasaya çıkan Türkiye’nin yerli otomobili TOGG’un da elektrikli olması nedeniyle Türkiye’de şarj istasyonlarının sayısı hızla artmaya devam ediyor.

Elektrikli araba kullananlar tarafından da “İstasyonlar nerelerde, Türkiye’de kaç adet elektrikli şarj istasyonu var, her şarj istasyonu aynı özellikte mi?” konuları merak ediliyor. O zaman elektrikli araç şarj istasyonları ile ilgili merak edilen soruların cevaplarını birlikte keşfedelim.  

turkiyedeki-elektrikli-araba-sarj-istasyonlari

Türkiye’de Kaç Tane Elektrikli Araba Şarj İstasyonu Var?

Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği (TEHAD) tarafından sunulan2023 elektrikli otomobil satış verilerine bakıldığında Türkiye’deki elektrikli araç satışları, 2022 yılında 8.210 iken 2023 yılında bu sayının 65.604’e yükseldiği görülüyor. 2023 yılında bu yüksek artışın önemli bir sebebi ise TOGG T10X. %19’luk pay ile 12.150 adet satılan Tesla ise elektrik araç satışlarında en çok tercih edilenler arasında ikinci sırada yer alıyor. Peki, elektrik araç satışlarındaki bu artış şarj istasyonu sayısına nasıl yansıdı?

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Şarj Hizmeti Piyasası Aylık İstatistikleri Ağustos 2024 raporuna Türkiye’de toplam 22.485 şarj istasyonu olduğu biliniyor. Bu şarj istasyonlarının 8.259 tanesi DC şarj istasyonu, 14.226 tanesi ise AC şarj istasyonu olarak faaliyet gösteriyor. Kısacası elektrik araçlara gösterilen yoğun talep ile Türkiye çapında hem DC hem de AC şarj istasyonlarının sayısı hızla artıyor. 

Şarj İstasyonu Türleri Nelerdir? 

Benzinli araçların yakıt tedarik etmesi gerektiği gibi elektrikli araçların da elektrikten güç alması gerekiyor. Bu tedarik için de şarj istasyonları, elektrikli araç sahiplerine çözüm sunuyor. Peki, her elektrikli araç şarj istasyonu aynı teknolojiyi mi sunuyor? Hayır. Şarj istasyonları, kullandıkları teknolojilere göre ve kullanım alanlarına göre farklılaşıyor. O halde şarj istasyonları türlerini incelemeye başlayalım.

Teknolojilerine göre şarj istasyonları, AC şarj istasyonu ve DC şarj istasyonu olmak üzere ikiye ayrılıyor.

AC Şarj İstasyonu

Mevcut şebekelerden gelen elektrik, alternatif akım (AC) olarak iletiliyor. AC şarj istasyonları da elektrik şebekesinden gelen alternatif akımı, herhangi bir güç çevrimi yapmadan araçlara aktarıyor. AC şarj istasyonlarında güç dönüştürücüsü bulunmuyor ve dönüştürme işlemi aracın kendi içerisinde gerçekleşiyor. Buna bağlı olarak şarj hızı da araçtaki dönüştürücünün hızına göre değişiklik gösteriyor.

DC Şarj İstasyonu 

Bu tip şarj istasyonlarının içerisinde şebekeden gelen alternatif akımı doğru akıma (DC) dönüştüren güç dönüştürücüler bulunuyor. DC şarj istasyonlarına gelen alternatif akım doğru akıma dönüştürülerek güç, aracın bataryasına yönlendiriliyor. Güç akışı esnasında araçtaki dönüştürücüye ihtiyaç duymayan bu tip istasyonlar, daha hızlı şarj imkanı sunuyor. Ancak AC istasyonlara göre daha maliyetli olduğu için DC şarj istasyonları daha az ve genellikle şehirlerarası yollarda kuruluyor.

İki farklı güç ileten şarj istasyonlarından hangisini kullanabileceğiniz, elektrikli araç bataryasının özelliklerine bağlı. Tesla dışında neredeyse tüm elektrikli araç modelleri, her iki dolum yöntemine uygun şekilde üretiliyor. Sadece Tesla araçlarının batarya dolumu, yalnızca DC şarj istasyonları ile sağlanabiliyor.  

Şarj istasyonlarının teknolojilerine göre farklı türlerini inceledik. Şimdi, kullanım alanlarına göre şarj istasyonlarına bakalım:

Halka Açık Şarj İstasyonları

Bu istasyonlar; belediyeler, AVM yönetimleri veya devlet iştiraki olan işletmeler tarafından kurulduğu için neredeyse tamamı ücretsiz kullanılabiliyor.

Kısıtlı Erişimli Şarj İstasyonları

Özel enerji şirketleri tarafından kurulan bu istasyonlardan yararlanmak için abone olmak veya ödeme yapmak gerekiyor. Şirketin sunduğu aboneliği seçip ödemeyi gerçekleştiren araç sahipleri kullanabildiği için bu tür istasyonlar, kısıtlı erişimli şarj istasyonları olarak biliniyor.

Özel Erişimli Şarj İstasyonları

Bu tür istasyonlar, genellikle elektrikli araç modelleri olan otomotiv markalarının bayilerinde bulunuyor ve sadece o markaya ait elektrikli araçlar için kullanılabiliyor.

ozel-erisimli-sarj-istasyonlari

İstanbul’da Hangi Tip Şarj İstasyonları Bulunuyor?

En çok şarj istasyonunun bulunduğu şehir olan İstanbul’da hemen her semtte rahatlıkla elektrikli araç şarj noktası bulmak mümkün. Bu şarj istasyonlarının pek çoğu ise Türkiye genelinde olduğu gibi AC şarj istasyonları. Ancak hızlı şarj imkanı için İstanbul’da DC şarj istasyonları da artık pek çok noktada bulunuyor. DC şarj istasyonlarının bulunduğu bazı yerler ise şu şekilde:

  • Zorlu Center, Beşiktaş

  • Metropol İstanbul, Ataşehir

  • MG Doğan Trend, Koşuyolu

  • City’s İstanbul, Nişantaşı

  • Metro Market, Kağıthane

  • Palladium AVM, Ataşehir

  • The Grand Tarabya Otel, Tarabya

  • Historia AVM, Fatih 

  • Parktürk, Kadıköy 

  • A Plus AVM, Bakırköy 

  • Akbatı AVM, Esenyurt 

  • Aqua Florya AVM, Florya 

  • Süzer Plaza, Şişli 

  • Viaport Marina, Tuzla 

  • The Marmara, Taksim 

Elektrikli Otomobillerde Şarj Dolum Ücretleri Ne Kadar?

Halka açık ve markalara özel şarj istasyonlarında herhangi bir ödeme yapmadan şarj dolumu gerçekleştirebilir. Sadece kısıtlı erişim kapsamında hizmet veren şarj istasyonlarında dolum ücreti ödemeniz gerekir. Bu istasyonlardaki ücretlendirme hem işletmelerin sunduğu fiyat politikasına hem de aracın batarya kapasitesine göre değişiklik gösterir.

Bir elektrikli arabanın şarj maliyeti, birim başına elektrik maliyeti ile arabanın batarya kapasitesi çarpılarak hesaplanabilir. Bu formül ile arabanın bataryasının tam dolum maliyetini tahmini olarak bulabilirsiniz. Ancak AC ve DC şarj istasyonları arasında hem elektrik akımı hem de şarj süresinde farklılık olduğu için ücret hesabında istasyon türüne de dikkat etmeyi unutmayın.

Şarj istasyonunda kullanılan teknoloji kadar elektrik araçta tercih edilen sistem de aracın şarj olma süresini ve yakıt ihtiyacını etkileyen bir unsur. Elektrikli araçların değişen sistemleri hakkında detaylı bilgi için “Elektrikli Araç Türleri Nelerdir?” yazımızı okuyabilirsiniz.