Sandık Motor Nedir?


13 Şubat 2024
12798 kez okundu
Sandık Motor Nedir?
Araç Rehberi

Bir araç içerisinde pek çok parça bulunur. Bu parçaların her birinin de aracın çalışması ve sürüş güvenliğinin sağlanması için önemi büyük. Ancak bir aracın çalışmasını etkileyen en temel parça kuşkusuz motorudur. Motorda oluşabilecek herhangi bir arıza, doğrudan aracın çalışmasını etkiler. Bu nedenle araç bakımında özellikle motor bakımına dikkat edilmesi gerekir. 

 

Zaman içinde de motorda oluşan yıpranmadan kaynaklı performans kaybı yaşanabilir ve hatta motor tamamen çalışmaz hale gelebilir. Böyle bir durumda ise arızanın giderilmesi ekstra masraflı olabilir. “Peki, başka çözüm yok mu?” diye düşünüyorsanız sandık motor ile tanışmanın zamanı geldi. 

O halde sandık motor nedir, daha yakından incelemeye başlayalım.  

Sandık Motor Ne İşe Yarar? 

sandik-motor-ne-ise-yarar

 

Sandık motor, özellikle ikinci el araç piyasasında karşımıza çıkan bir terim. Bu terimi ise en genel anlamı ile araçtan bağımsız şekilde üretilen motorlar olarak tanımlamak mümkün. 

 

Araç üreticileri, genellikle bir arıza olma ihtimalini göz önünde bulundurarak araç motor tipine göre ekstra motor üretir. Bu motorlar da aracın mevcut motorunda bir arıza olması ve bu arızanın giderilmesi için motorun komple değişmesinin gerekli olduğu durumlarda kullanılır. Kısacası sandık motor, aracın motorunun değişmesinin gerekmesi halinde aracın tekrar çalışmasını sağlayan parçadır.

Sandık Motor Çeşitleri Neler? 

Sandık motor terimi, çıkma sandık motor veya yarım sandık motor gibi farklı şekillerde karşımıza çıkabilir. Aslında tüm bunlar sandık motorun kullanım türüne veya parçasına göre farklılaşan sandık motor çeşitleridir. Sıklıkla karşılaştığımız sandık motor çeşitlerini şu şekilde sıralamak mümkün: 


  • Sıfır sandık motor: Bu sandık motorlar, doğrudan araç üreticileri tarafından üretilir ve başka bir araçta kullanılmadan motor arızası bulunan araca takılır. 


  • Çıkma sandık motor: Sıfır sandık motorlar, maliyet açısından yüksek olduğu için sürücülerin tercih ettiği bir diğer seçenek çıkma sandık motorlardır. Çıkma sandık motoru ise hurda veya ağır hasarlı araçların motor sisteminin sağlam olması halinde kullanılmayan araçtan çıkarılıp motor arızası olan araca takılan sandık motor olarak tanımlamak mümkün. Kısacası bu motora ikinci el sandık motor diyebiliriz. 


  • Yarım sandık motor: Motorun sadece belirli bir kısmında oluşan arızalarda tercih edilebilecek yarım sandık motor, motor bloğu ve pistonlarından oluşur. Geri kalan kısımların değişimine ihtiyaç duyulmaması halinde yarım sandık motor tercih edilebilir. 


  • Komple sandık motor: Bu motorlar, tüm bileşenleri bulunan sandık motorlardır. Motorun tamamen değişmesi durumunda komple sandık motorlar tercih edilerek arızalı motor, komple sandık motor ile değiştirilir. 

     

Sandık motor çeşitlerinden de anlaşıldığı gibi maliyet ve arıza durumlarına göre sandık motor tercihi yapılabilir. Burada önemli olan ise aracın marka ve modeline uygun sandık motor seçimi yapmaktır. Bu nedenle sandık motor seçiminde orijinal ürünlerin tercih edilmesi, aracın performansının düşmemesi ve yeniden arıza oluşmaması için oldukça önemli. 

Sandık Motor Fiyatları Ne Kadar? 

Yukarıda da belirttiğimiz gibi sandık motorun sıfır veya çıkma, yarım ya da tam olarak çeşitleri bulunur. Tabii ki bu çeşitlere göre sandık motor fiyatları farklılaşır. 

Ayrıca buna ek olarak aracın model ve markasına göre motor tipi de değişeceği için motor değişimi gerçekleşecek aracın motor türüne göre de sandık motor fiyatı değişir. Çünkü her aracın motor hacmi ve gücü farklıdır. Bu nedenle sandık motor için tercih edilecek araca ve motorun arızalanma durumuna göre fiyat araştırması yapılması gerekir.

 

Araçlarda bulunan motor tipleri hakkında daha detaylı bilgi için “Yeni Başlayanlar İçin: Araç Motor Çeşitleri ve Özellikleri” yazımızı okuyabilirsiniz.  

Sandık Motorlu Araç Satın Alınır mı?

sandik-motorlu-arac-satin-almak 

Sandık motor, temelde motoru arızalı olan bir aracın tekrar çalışmasını sağlayan parçadır. Çünkü bazen motor arızaları tamir ile çözülemez ya da geçici bir süreliğine sorun giderilir. Böyle bir durumda aracın motorunun değişmesi yani sandık motor takılması tabii ki daha kalıcı bir çözüm sunar. Bu nedenle takılan motorda bir sorun olmaması halinde sandık motorlu araç satın almak bir sorun teşkil etmez. 

 

Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta, takılan sandık motor ikinci el ise bu motorun yıpranma payıdır. Eğer araca takılan motorda da yıpranma söz konusu ise ilerleyen süreçte araçta sorun çıkma ihtimali yükselir. Kısacası sandık motorlu bir araç satın almayı planlıyorsanız bu aracın motor kontrolünü yaptırmanızda fayda var. 

Sandık Motor Arızasında Ne Yapılmalıdır?

Eğer takılan motor araç modeline uygun değilse veya yıpranmış bir çıkma sandık motor takıldıysa sandık motorda da arıza oluşabilir. Böyle bir durumda arızanın giderilmesi için aracın tekrar servise götürülmesi şart. “Peki, aracım servisteyken ben ne yapacağım?” diye düşünüyorsanız merak etmeyin, Garenta her zaman yanınızda. 


Türkiye’nin pek çok şehrinde bulunan Garenta ofislerinden araç kiralayarak hem şehir içi hem de şehirler arası ulaşımı daha konforlu ve pratik hale getirebilirsiniz.