İstanbul'dan Günübirlik Bir Keşif: Bursa Gezi Rehberi


14 Ağustos 2023
7305 kez okundu
Bursa Günübirlik Gezi Rehberi
Rota

Yeni yerler keşfetmenin insana hayat enerjisi verdiği kesin. Yenilenmek ve hayat enerjinizi yükseltmek için İstanbul’dan çıkıp farklı şehirlere yolculuk yapmanın zamanı geldi. “Ama çok da uzaklara gitmeyelim.” diyorsanız Bursa, tam size göre. İskender kebabı, tarihi ve doğası ile Bursa, bir geziden beklenen her şeyi size sunmak için hazır. Siz de hazırsanız Bursa’yı keşfetmeye gidiyoruz. 

İstanbul Garenta Ofislerinden Araç Kirala ve Bursa Yolculuğuna Başla!

Bursa keşfine başlamadan önce “Bursa’ya nasıl gidilir?” sorusuna cevap bularak yolculuğunuzu planlayalım. 

İstanbul’dan deniz otobüsleri, arabalı feribotlar ve otobüsler ile Bursa’ya gidebilirsiniz. Ama şimdiden belirtelim; Bursa’da gezilecek çok yer var. Bursa’nın her noktasını keşfetmek ve doyasıya gezmek için Garenta İstanbul ofislerinden araç kiralama seçeneğini değerlendirebilirsiniz. 

İstanbul’dan araçla çıkmak istemiyorsanız da merak etmeyin, Garenta Bursa’da da yanınızda. Dilerseniz deniz otobüsü veya otobüs ile Bursa’ya gidip gezilecek yerlere konforlu ulaşım sağlamak için Garenta Bursa ofislerinden araç kiralayabilirsiniz. 

Yolculuk planı yapıldığına göre şimdi, Bursa gezisine başlayabiliriz. 

Bursa'da Görülmesi Gereken Tarihi Yerler 

Osmanlı’nın devletten imparatorluğa geçiş dönemindeki başkenti olan Bursa, tarihin izlerini günümüze kadar getiren bir şehir. Bu nedenle de Bursa’ya geldiğinizde ilk yapmanız gereken; şehrin tarihi dokusunu keşfederek geçmişe doğru bir yolculuğa çıkmak. 

 

Bursa’nın her yerinde tarihten izlere rastlamak mümkün olsa da genellikle yapılar, şehir merkezinde bulunan Yıldırım ve Osmangazi ilçelerinde yoğunlaşıyor. Bu ilçelerde gezerken her adımınızda tarihi bir çeşme, cami, han görebilirsiniz. Ama tüm bu yapılar içinde “Görmeden dönmeyin.” dediklerimiz tabii ki var. O halde gelin, günübirlik Bursa gezisinde önce bu önemli tarihi yapıları keşfedelim.

Ulu Camii 

ulu-camii

 

Bursa’nın, hatta Türkiye’nin en önemli tarihi yapılarından biri olan Ulu Camii, Osmanlı mimarisini yakından görmek için eşsiz bir yer. 

 

Evliya Çelebi’ye göre bu cami, Bursa’nın Ayasofyası. Tüm ihtişamı ile Bursa’nın simgelerinden biri olmuş bu yapının en dikkat çekici yanı ise tabii ki minberi. Kündekari tekniği ile yapılmış bu minbere, tek bir çivi ya da yapıştırıcı kullanılmadan, tamamiyle oyularak Samanyolu Galaksisi işlenmiş. 

 

Minber dışında Ulu Camii içerisinde 41 ayrı hattat tarafından duvara ve levhalara yazılmış 192 adet hat sanatı örnekleri de görebilirsiniz. 

Yeşil Cami ve Yeşil Türbe

yesil-camii

 

Kubbesi ve minaresi oldukça görkemli olan Yeşil Cami, Osmanlı mimarisinin en dikkat çekici yapılarından biri. 

 

Caminin dışındaki çinilerle bezeli kubbesi ile başlayan çini sanatının örnekleri, caminin içine girdiğinizde de devam ediyor. Caminin iç duvarlarındaki çini kaplamaları ve mihrap üzerindeki altın detayları ile Osmanlı sanatının en güzel örnekleri, Yeşil Cami’de yer alıyor. 

 

Yeşil Cami’den çıktığınızda bir sokak ötede Yeşil Türbe, sizi bekliyor. 1421 yılında Yıldırım Bayezid’in oğlu Mehmet Çelebi tarafından yaptırılan bu türbe de Yeşil Camii gibi çinilerle kaplı. Ancak bu türbeyi Bursa’nın imza eseri yapan özelliği; Bursa’nın her yerinden görünüyor olması. 

Muradiye Külliyesi 

muradiye-kulliyesi

Görsel kaynak

 

Osmanlı mimarisi için önemli yapılar olan külliyeler, içerisinde cami, medrese, hamam gibi pek çok yapının toplandığı alanlar. Bu nedenle Muradiye Külliyesi’nde gezerken Osmanlı’dan günümüze kadar gelmiş pek çok farklı yapıyı görebilirsiniz. 

 

II. Murad tarafından yaptırılan Muradiye Külliyesi’nin merkezinde Muradiye Cami yer alıyor. Caminin etrafı ise medrese, hamam ve türbelerle çevirili. Külliye içerisinde II.Murad ve Osmanlı hanedanından şehzadelerin, eşlerinin, çocuklarının mezarlarının bulunduğu tam 13 türbe bulunuyor. Bu yüzden Muradiye Külliyesi, mimari açıdan olduğu kadar dini açıdan da oldukça önemli bir yer. 

Bursa İlçeleri Keşfi

Bursa’nın önemli tarihi yerlerini keşfettiğimize göre şimdi, Bursa’nın merkez ilçelerinden biraz uzaklaşıp diğer Bursa ilçelerine doğru yola çıkma zamanı. Sonuçta her bir ilçesi, kendine has bir dokuya sahip Bursa’yı gezerken sadece merkez ilçeleri ile sınırlı kalmak olmaz. 

Doğa İle Tarih İç İçe: İznik 

iznik-bursa

 

Dediğimiz gibi Bursa’nın her yerinde tarihin izlerini keşfetmek mümkün. Bu keşfe devam edeceğiniz bir yer de; İznik. 

 

Bursa’nın ilçesi olan İznik, zamanında Bizans ve Selçuklu’ya başkentlik yapmış bir yer. Osmanlı’nın ilk camisi, medresesi ve o zamanın hayır kurumları olan imarethanesi İznik’te bulunuyor. Farklı kültürlere ev sahipliği yapmış bu ilçenin sokakları, adeta tarihe açılan bir kapı.

 

İznik’in tarihini keşfettikten sonra İznik Gölü’ne giderek eşsiz gün batımı manzarası ile keyif yapabilirsiniz. Bu manzaranın tadını göl kenarından değil, gölün üzerinde çıkarmak isterseniz de kano kiralayabilir ya da tekne turlarına katılabilirsiniz. 

Bursa’nın Sahil Kasabası: Mudanya

mudanya-bursa

 

Bursa’nın sahil ilçesi Mudanya, kendinizi adeta bir Ege sahil kasabasında hissedeceğiniz bir yer. Özellikle eski Rum balıkçı köyü olan Trilye mahallesinde gezerken bu hissi daha yoğun yaşayacağınız kesin. 

 

Trilye ve Halitpaşa Mahallesi’nin kendine özgü sokakları, Mudanya’da gezilecek yerler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Girit Mahallesi olarak da bilinen Halitpaşa Mahallesi’nin eski ahşap konakları ve rengarenk sokakları ile her noktası fotoğraflık. Kurtuluş Savaşı’nın bitmesini sağlayan Mudanya Mütakeresi’nin imzalandığı Mütakere Evi de bu mahallede bulunuyor. 

 

Trilye Mahallesi ise Arnavut kaldırımlı sokakları, rengarenk Rum evleri ve balıkçıları ile Bursa’nın en keyifli yerlerinden biri. Trilye’nin sokaklarını gezdikten sonra denize nazır balıkçılarında bir lezzet molası verebilirsiniz. 

Büyüleyici Manzaraların Merkezi: Mustafakemalpaşa 

mustafakemalpasa-bursa

 

Bursa’nın doğal güzelliklerini keşfetmek istiyorsanız o halde, Mustafakemalpaşa ilçesine doğru yola çıkma zamanı. Doğal alanları ile dikkat çeken bu ilçe, aynı zamanda meşhur Mustafakemalpaşa tatlısının da merkezi. Doğal güzellikleri keşfettikten sonra bir tatlı keyfi yapmak için birebir. 

 

Mustafakemalpaşa’da keşfedilmeyi bekleyen ilk doğal hazine; kayın ağaçları arasında yürüyüş yapıp büyüleyici güzellikte bir şelaleye ulaşacağınız Suuçtu Tabiat Parkı ve Şelalesi, Bir fay hattının çökmesi sonucu oluşan Suuçtu Şelalesi’nde sular, 38 metre yükseklikten dökülüyor. Suyun sesi eşliğinde yemyeşil doğanın keyfini çıkarmak için eşsiz bir yer. 

 

Doğa ile iç içe olmak için diğer durağımız ise Uluabat Gölü. Apolyont Gölü olarak da bilinen gölün içerisinde farklı büyüklüklerde 11 ada bulunuyor. Gölün içindeki bu adalar eşsiz bir manzara sunsa da bu gölün asıl önemi; birçok balık ve kuş türüne ev sahipliği yapması. Doğal yaşamı daha yakından gözlemlemek ve gölün güzelliği ile bir yolculuğa çıkmak için tekne turlarına katılabilirsiniz. 

Bursa'da Ne Yenir? 

bursa-iskender

 

Gördüğünüz gibi Bursa’da gezilecek yerler çok fazla. Hem tarihi yerleri hem de ilçeleri ile dolu dolu bir gezinin adresi. Ama unutmayın ki Bursa, gezilecek yerler dışında lezzetlerle de dolu bir şehir. Durum böyle olunca Bursa’da “Nerede, ne yenir?” bir bakmak lazım. 

 

Sabahtan Bursa’ya giderseniz lezzetli bir kahvaltı ile güne başlayabilirsiniz. Bunun için odun ateşinde pişen simitleri ile meşhur Abdal Simit Fırını, ilk tercihimiz. “Ben daha dolu dolu bir kahvaltı istiyorum.” diyorsanız doğal kahvaltı menüleri sunan kahvaltıcıların bulunduğu Cumalıkızık Köyü’ne gidebilirsiniz. 

 

Tabii ki Bursa’ya gelmişken meşhur iskender kebabı da yemeden dönmek olmaz. Bursa’nın en meşhur lezzeti iskender olduğu için şehir merkezinde pek çok iskender restoranına rastlamak mümkün. Ama en meşhurları ise Osmangazi ilçesinde bulunan Mavi Dükkan ve Cemal Cemil Usta Uludağ Kebapçısı. Düşününce bile ağız sulandıran iskender kebaba doymak için bu iki seçeneği değerlendirebilirsiniz. 

 

Kahvaltı ve yemek faslını geçtiğimize göre şimdi, tatlı zamanı. Bursa’nın meşhur kestane şekeri ise hem Bursa’da yiyebileceğiniz hem de dönerken yanınıza alabileceğiniz en güzel tatlılardan biri. “Bursa’da kestane şekeri nereden alınır?” diyorsanız Bursa’nın en ünlü kestane şekercisi Kafkas Pastanesi sizi bekliyor. 

 

Bursa gezisinin sonuna geldik. Ama unutmayın ki şehir hayatından biraz uzaklaşıp yeni yerler keşfetmek istediğinizde İstanbul’a yakın pek çok yer var. Bunlardan bir diğeri de doğasıyla insana huzur veren Sapanca. Sapanca tatil planlarınızı renklendirecek önerilerimizi öğrenmek için “İstanbul’dan Sapanca’ya Yolculuk” yazımızı okuyabilirsiniz.