Kültür ve Lezzet Dolu Güzergâhlara Doğru: Kayseri ve Kapadokya Gezi Rotası


12 Ocak 2023
36957 kez okundu
Kayseri - Kapadokya Yolculuk Rehberi
Rota

Tarihi mekanlar görmek, lezzetli duraklara uğramak ve benzersiz bir deneyim yaşamak için bir seyahat rotası çizmeye ne dersiniz? Kadim topraklarımız üzerinde bambaşka dünyalara açılan pek çok farklı kapı bulunuyor. Ülkemizin bu geniş kültür coğrafyasında Kayseri ve Kapadokya ise mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

 

Bu yazımızda birbirlerine hayli yakın mesafede bulunan iki keyifli durağımız var. O zaman soruyoruz: Kayseri’den araçla yola çıkarak Kapadokya’yı ziyaret etmeye ne dersiniz?

 

Hem gurme hem kültür turu ve peşinde bir sürü hikaye taşıyan bu gezi sırasında keşfedilecek çok yer olduğunu söyleyelim. 

 

Haydi o zaman, yolculuğunuzu planlamanıza yardımcı olacak Kayseri ve Kapadokya gezi rehberimizdeki önerilerimize geçelim. 

Kayseri'de Araç Kiralama ve Yolculuğa Başlangıç

Uçakla Kayseri’ye geldiyseniz hemen havalimanında Garenta araç kiralama seçeneklerini değerlendirerek kendinize uygun bir araç seçebilirsiniz. Burada aracınızı kiraladıktan sonra Kayseri’den Kapadokya’ya doğru gerçekleşecek keyifli yolculuğunuzu başlatabilirsiniz.

 

Bu güzel yolculuğa Kapadokya’dan başlamak isterseniz de Nevşehir Kapadokya Havalimanı araç kiralama seçeneklerinden faydalanabileceğinizi hatırlatalım.

Kayseri Kapadokya Arası Kaç Km?

Harita

 

Kayseri Kapadokya arası mesafe yaklaşık 70 kilometre. Bu mesafeyi Kayseri Niğde karayolu üzerinden 60 dakika civarında alabilirsiniz. Eğer bir araca ihtiyacınız varsa da Garenta şubelerinden araç kiralama yapabilirsiniz.  

Kapadokya'da Gezilecek Yerler

EcoTour

 

Her sene yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaretçi akınına uğrayan Kapadokya, bulunduğu bölgenin en ilginç yeri. Peribacaları, yeraltı şehirleri, vadileri, gün doğumları, gün batımları, balon turları ve eşsiz manzaraları… Hazırsanız Kapadokya’da gezilecek yerler konusundaki önerilerimize başlayalım.

Göreme Açık Hava Müzesi

EcoTour 

Manastır eğitim sisteminin başlatıldığı yer olarak kabul edilen Göreme Açık Hava Müzesi,  doğal ve kültürel varlık olarak UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Manastır, kilise ve şapellerle dolu bu kutsal mekan, 13. yüzyıla kadar bölgenin eğitim merkezi olarak bilinmiş. Kayalara oyulmuş her biri ayrı güzellikteki fresklerle bezenmiş manastır ve kiliseleri ziyaret etmek için birkaç saat ayırmanızı öneririz. Her kilisenin içerisindeki görsel zenginlik bambaşka. 

 

Göreme Açık Hava Müzesi’nde yer alan duraklar ise şöyle:


  • Aziz Barbara Kilisesi

  • Aziz Basileus Kilisesi

  • Çarıklı Kilise

  • Elmalı Kilise

  • Karanlık Kilise

  • Kızlar ve Erkekler Manastırı

  • Tokalı Kilise 

  • Yılanlı Kilise

 ​​Müze Kart ile Göreme Açık Hava Müzesi’ne ücretsiz giriş yapabilirsiniz. 

Ihlara Vadisi

EcoTour

 

Ihlara Vadisi, Melendiz Çayı’nın beslediği kuytuda kalmış bir doğa harikası. Vadinin güzelliği, beklenmedik anda yeşile dönen manzarası, kayalara kazılmış freskli kiliseleri görülmeye değer. Yalnız vadiye inip çıkarken uzun ve dik bir merdiven kullanılıyor. Seyahatiniz esnasında bunu hesap etmenizi öneririz. Ihlara Vadisi Örenyeri’ni Müze Kart ile ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.  

Kapadokya Yeraltı ŞehirleriEcoTour

 

Kapadokya bölgesini kaplayan binlerce kilometrelik alanda yapımına dair gizemi hala çözülememiş çok sayıda yeraltı şehri bulunuyor. Alman Arkeoloji Enstitüsü'nün Martin Urban başkanlığındaki bilimsel kazı komitesi tarafından yürütülen çalışmaya göre bu yeraltı şehirlerinin tarihi  M.Ö. 7-8. yüzyıllara kadar uzanıyor.  

 

İşte, eski medeniyetlerden günümüze miras kalan yeraltı şehirlerinden bazıları:

Mazı Yeraltı Şehri

Kapadokya'nın en önemli ve popüler yer altı şehirlerinden biri olan Mazı Yeraltı Şehri, Ürgüp'e 18 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Mazı Köyü’nün içinde yer alan ve dört farklı girişi olan bu şehrin en büyük bölümü ise ahırlara ayrılmış. Ahırlardan kısa koridorlarla yeraltı şehrinin kilisesine ulaşılıyor. 

Özkonak Yeraltı Şehri

Avanos ilçesine 14 km uzaklıktaki Özkonak kasabasındaki bu yeraltı şehrinde, diğer yeraltı şehirlerinden farklı olarak katlar arası iletişimi sağlayan dar ve uzun delikler bulunuyor. Şehrin tarihinin ise M.Ö. 400 yıllarına uzandığı tahmin ediliyor. 

Derinkuyu Yeraltı Şehri

Derinkuyu Yeraltı Şehri, Kapadokya'da bilinen 36 yeraltı şehrinin en büyüğü konumunda. Asur kolonilerine daha önce ev sahipliği yapmış olan bu yeraltı şehri, M.S 2. yüzyılda Roma İmparatorluğu'nun zulmünden kaçan ilk Hristiyanların Kapadokya'ya gelip yerleştikleri yer olarak biliniyor. Yeraltı şehri pazartesi günü dışında haftanın her günü ziyarete açık.

Kaymaklı Yeraltı Şehri

Bu yeraltı şehri Ihlara Vadisi yolu üzerinde bulunan Kaymaklı kasabasında yer alıyor. Tarihi M.Ö. 3 binlere kadar uzanan Kaymaklı Yeraltı Şehri, 5 bin kişilik kapasiteye sahip ve 8 kattan oluşuyor. Şu an ise 4 katı aydınlatılıyor. İçerisinde birbirine dar koridorlarla bağlanan odalar bulunuyor. Bu odaların arasında ise dışarıdan gelebilecek tehlikeleri önlemek için kapıyı içeriden kapatan büyük sürgü taşları bulunuyor.

Kapadokya Yemek Yerleri ve Restoranlar

EcoTour

 

Farklı kültürlerden etkilenmiş, hayli turistin ziyaretçisi olduğu güzel Kapadokya’da restoranlar ve yemek yemek için farklı seçenekler bulmak mümkün. Kapadokya’ya has gendirme, yoğurtlu yahni, düğü çorbası, testi kebabı, çömlek fasulyesi ve daha nice lezzetleri Kapadokya turunuza ufak bir mola vererek tadabilirsiniz. 

Revithia

Şef yemekleri, tadım menüsü, hikayeli tabakları bulunan bir yer ziyaret etmek isterseniz Revithia’ya uğrayabilirsiniz. Kayakapı Mahallesi’nde bulunan restoranda Mevlevi, Selçuklu, Rum, Ermeni, Türkmen ve Çerkez esintili bir Kapadokya mutfağı farklı lezzetleri keşfetmenizi sağlayabilir.

Tık Tık Kadın Emeği

Uygun fiyatlı, az masalı, yörenin güzel lezzetlerini yiyebileceğiniz bir yer arıyorsanız bir kadın işletmesi olan Tık Tık Kadın Emeği’ni ziyaret edebilirsiniz. Sarma, mantı, Ürgüp köfte, çekirdekli erişte gibi farklı lezzetleri burada bulmak mümkün. Restoran Ürgüp merkezde yer alıyor.

Saklı Konak Restoran 

Uçhisar’da bulunan Saklı Konak, bir aile işletmesi. Testi kebabı ve sarma gibi lezzetlerin haricinde yöresel bir tatlı olan köftür tatlısını da tadabileceğiniz bir yer. Genellikle bağ bozumunda yapılan bu tatlı; Nevşehir, Kırşehir ve Niğde mutfak lezzetleri arasında bulunuyor. 

 

Son önerimiz ise bir restoran değil, nefis bir lezzet: Kuru kaymak. Kaymaklı Köyü’nde hemen her yerde aynı lezzette bulabileceğiniz kuru kaymağı mutlaka denemenizi öneriyoruz. 


Bu önerimiz ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsanız Trenle Git, Arabayla Gez: Ankara-Eskişehir Seyahati yazımıza geçebilirsiniz.