7 Günde Marmara Keşfi: Trakya’dan Güney Marmara'ya Road Trip Rotası


07 Eylül 2023
4862 kez okundu
Marmara ve Trakya Gezilecek Yerler
Rota

Yaz mevsimini uğurlarken gelen serinlik hissiyle birlikte yolculuk yapmanın keyfi ve konforu bambaşka. Yani Marmara Bölgesi’ni karış karış gezmenin tam zamanı. Bir uçtan diğer uca Trakya’dan Güney Marmara’ya gezilecek çok durak var. Yolüstü lezzetleri, doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel duraklarıyla bu sene yolunuzu mutlaka bu rotaya düşürmenizi öneriyoruz. 

 

Üstelik Marmara Bölgesi’ni gönlünüzce gezebilmek için Garenta’da 7 gün ve üzeri araç kiralamalarında net %50 indirim de sizi bekliyor. Kişisel aracınız yoksa Garenta ofislerinden size en yakın olanı tercih edip dilediğiniz aracı kiralayabilirsiniz. Bu fırsatı yakalayıp “Marmara Bölgesi gezilecek yerler nereler?” sorusunun peşinde bir seyahat planı yapmanız için size çeşitli öneriler hazırladık. 

 

Şimdi, keşif rotamıza İstanbul’dan başlıyoruz!

İstanbul

istanbul

 

Türkiye’nin en büyük şehri İstanbul, kalabalığını bir kenara bırakırsak hem tarihi hem kültürel ve yer yer doğal güzelliklere sahip. Boğaz’ı ve Adalar’ı bir yana, Tarihi Yarımadası bir yana; her taşında başka bir keşfe çıkaran bu şehir için ortak kanı kesinlikle gezip görmeye değer olduğu. Kuruluşundan bu yana coğrafi konumundan dolayı çok fazla hikaye barındıran sokaklarında keşfe çıkmak isterseniz aracınızı kiralayın ve birlikte önce İstanbul’da birkaç durağa uğrayalım, sonrasında Edirne’ye doğru keyifli bir yolculuğa çıkalım.

 

İstanbul’da gezilecek yer çok. Biz sizin için bir kültürel, bir de yolüstü doğal durak seçtik. Rotamızın haritasına buradan ulaşabilirsiniz. 

Dolmabahçe Sarayı

dolmabahce-sarayi

 

İstanbul’un en turistik yerlerinden biri olan Dolmabahçe Sarayı, 1842 yılında I. Abdülmecit tarafından yaptırılmış. Cumhuriyet’in ilanı ile birlikte Atatürk’ün Cumhurbaşkanlığı Konutu olan saray, görkemli yapısıyla Beşiktaş’ın en güzel noktasında etkileyici bir görünüme sahip. En az dış mimarisi kadar iç kısımları da farklı üsluplarla inşa edilmiş bu sarayın birçok ihtişamlı noktası bulunuyor. Türkiye için son derece önemli olan bu sarayı daha önce ziyaret etmediyseniz yolculuğunuza buradan başlayabilirsiniz. Dolmabahçe Sarayı giriş ücreti konusunda güncel bilgi alabilmek için Dolmabahçe Sarayı web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.  

Balaban Köyü

balaban-koyu

 

“İstanbul’un böyle bir köşesi mi vardı?” diyebileceğiniz bir yere rotamızı çeviriyoruz. Kuzey Marmara Otoyolu ile ulaşması artık daha kolay olan bu nokta adeta bir yeryüzü cenneti. Arnavutköy ilçesinde bulunan Balaban, şehrin stresinden uzaklaşmak isteyenler için biçilmiş kaftan. Buraya geldiğinizde dilerseniz sandal ya da kano kiralayıp Durusu Gölü’nde salınan nilüferlerle birlikte bir göl turu yapabilirsiniz. Tabii manzara eşliğinde kahvaltı ya da kahve keyfi yapmayı da tercih edebilirsiniz. 

 

Şimdi, Marmara Bölgesi’nde gerçekleştirdiğimiz yolculuğumuza Trakya’nın eğlenceli şehri Edirne ile devam edelim. 

Edirne

edirne

Marmara Bölgesi gezi rehberi hazırlarken buraya uğramamak olmaz. Edirne, Osmanlı döneminden kalan tarihi eserleri ve doğal güzellikleriyle karış karış keşfedilmesi gereken bir şehir. Tarihi eserlerinin yanı sıra tava ciğeri, köftesi, geniş sokakları ve sıcak kanlı insanları sizin için keyifli bir seyahat deneyimi sunacak. 

 

Osmanlı döneminde başkent unvanına sahip olmuş Edirne, rutin hayata dur demeniz için sizi bekliyor. Edirne’de gezilecek yer çok. Bizim sizin için seçtiğimiz duraklar ise Selimiye Camii ve Karaağaç. Haritayı da buraya bırakıyoruz. 

Selimiye Camii

selimiye-camii

 

Edirne denilince ilk akla gelenlerden biri Selimiye Camii. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde olan Selimiye, Mimar Sinan’ın kusursuz işçiliği, zarif minareleri ve görkemli kubbesiyle görenleri hayran bırakıyor. İç kısımda minber ve mihrabının mermer işçiliği ve 101 farklı lalenin kullanıldığı İznik çinileriyle büyülerken dış kısımda Darül Sıbyan, Darül Kurra, Darül Hadis medreseleriyle çevreleniyor. 

Karaağaç

karaagac 

Karaağaç, Meriç Nehri’nin batı kıyısında kalan tek toprak parçamız. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra yapılan Lozan Barış Anlaşması ile kavuştuğumuz ve Yunanistan’la aramızdaki sınırı belirleyen bir yer. Bu yüzden Karaağaç’a gittiğinizde görkemli bir Lozan Anıtı ile karşılaşacaksınız. Kafeler ve Arnavut kaldırımlı yürüyüş yolları bulabileceğiniz Karaağaç’a Edirne’den ulaşım da hayli keyifli. Tunca ve Meriç köprülerini aracınızla aşıp Karaağaç’ın huzurlu atmosferine ulaşabilirsiniz.

 

Şimdi, sıra son durağımız olan Çanakkale’de!

Çanakkale

canakkale

 

1915 Çanakkale Köprüsü ile birlikte İstanbul’dan ulaşması hayli kolaylaşan Çanakkale, hem yakın dönem tarihine tanıklık etmiş hem de mitolojik hikayelere ve eski uygarlıklara ev sahipliği yapmış kadim topraklar üzerinde bulunuyor. Burayı ziyaret ettiğinizde Çanakkale Boğazı’nın sert rüzgarıyla birlikte kahramanlık destanlarıyla dolu bir atmosfere giriş yapacaksınız. Çanakkale tarihi bir yer olmasının yanı sıra güzel denizi ve doğal duraklarıyla da hayli ilgi çekici bir yer. 

 

Marmara Bölgesi’nin güzel şehri Çanakkale hem tarihi hem de turistik bir şehir olduğu için gezilecek çok fazla yer bulunuyor. Deniz tatili yapmak isterseniz Gökçeada, Bozcaada, Assos ve Kaz Dağları seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.  

 

Sizin için seçtiğimiz durakların haritasını buraya bırakıyoruz. 

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı

gelibolu-yarimadasi

 

Eceabat ilçesinde yer alan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, Çanakkale’de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında. Çanakkale Savaşı’na tanıklık eden bu milli parkta anıtlar ve şehitliklerle bezenmiş bir tarih yolculuğuna çıkacaksınız. Çanakkale Şehitler Abidesi, 57. Alay Şehitliği, Conkbayırı, Atatürk Anıtı ve Siperler, milli parkın çeşitli noktalarında bulunuyor. Sabah erken saatlerde gelip bir gününüzü buraya ayırmanızı öneriyoruz. O dönemin anılarını hikayelerini dinlemek için mümkünse bir rehberle burayı gezerseniz çok daha anlamlı bir yolculuğa çıkabilirsiniz. 

Truva Antik Kenti

truva-antik-kenti

 

Binlerce yıllık tarihiyle dünyadaki en önemli antik kentlerden biri olan Truva Antik Kenti’ne uğramadan bir Çanakkale gezisi düşünülemez. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan antik kent, Efes Antik Kenti’ne göre daha mütevazı kalsa da müzesine mutlaka uğramanızı öneriyoruz. Özellikle tarih konusuna meraklıysanız burası sizi çok etkileyecek. Müzeye MüzeKart ile ücretsiz olarak giriş yapmak mümkün. Detaylı bilgi için Troya Müzesi sayfasını ziyaret edebilirsiniz.  

 

Road trip, lezzet duraklarına uğrayarak sürdürülünce çok daha keyifli oluyor. Yolüstünde uğrayıp birşeyler yemek için tavsiye ararsanız daha önce hazırladığımız Yolüstü Lezzet Durakları: İstanbul'dan Çanakkale'ye Doğru başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz. 

 

Dilerseniz Bursa’ya doğru bir dönüş rotası da oluşturabilirsiniz. İstanbul'dan Günübirlik Bir Keşif: Bursa Gezi Rehberi başlıklı yazımız seyahatinizi keyifli kılmak için size yardımcı olacak. Bu güzel seyahati kaplıcada dinlenerek tamamlamak isterseniz de Şifa Yolunda Road Trip: Marmara Bölgesi'ndeki Termal Duraklara Doğru başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.